Klub vojenskej histórie Feldgrau

Skryť obsah
Signal magazín, konvertér fotiek Padli na Slovensku | zoznam obetí





feldgrau.sk by Cloosigns
© 2011 - 2024


Verím, že tento článok je predzvesťou celej série, ktorú sa nám podarí spísať postupne, ako budeme zisťovať nové informácie o 76. Infanterie Division. Ukazuje sa, že knižných a internetových zdrojov na študovanie bude na začiatok dosť. Ďakujeme všetkým, ktorý už prispeli kde-tu nejakou informáciou, ktorá pomôže zostaviť kompletnú mozaiku "života" tejto divízie.

Predtým než sa pustíme do študovania rôznych kroník a máp, sme si na posilnenie nadšenia zadovážili pamätný odznačik členov 76. divízie. Internetové burzy a medzinárodné bazáre sa týmito drobnosťami hemžia a nájsť si pamätné odznaky (väčšinou z povojnových výročí) je len otázkou krátkej chvíľky hľadania. 
Hoci sme aj my hneď narazili na niekoľko rôznych verzií, prvá ma zaujala táto - pekne spracovaná granátnická čiapka s veľmi detailným vyobrazením orlice (ktorej tvar je v iných zdrojoch takmer nedohľadateľný), obkolesená vencom z dubových listov. Za povšimnutie tiež stojí, že čiapka je orientovaná doprava, zatiaľ čo historické logo sa používa zrkadlovo obrátene.

S najväčšou prevdepodobnosťou sa jedná o Členský odznak zväzu 76. Inf. Div. "Ehrennadel in silber", čo naznačuje zavedenie 25 rokov po vojne (od vzniku?).


Po stopách 76. Inf. Div. [1]


Na zadnej strane je dobre čitateľné označenie výrobcu (Günter, Berlin). Pamätný odznak je vyrobený z plastu a upevňoval sa kovovou ihlicou.


Po stopách 76. Inf. Div. [1]




Informácie o článku

Počet slov: 181
Počet zhliadnutí: 2383
Autor: August
Vytvorené: 05. 05. 2018
Posledné zmeny: 18. 05. 2018